Få oversikt

Det er mange som sliter med for mye lån. Det er store prøvelser med for mye lån. Skal du gjøre noe med dine penger er det viktig at du gjør dette på en smart måte. Ikke alle tenker på at penger er noe som du kan få og som du kan tape, om du ikke passer deg. Pass på at du bruker pengene dine på en god måte. Ikke bruk dem på tull. Da vil du fort lide for dette. I den grad du kjenner din økonomi er du klar for neste skritt. Når det er sagt så er det veldig få personer som kjenner sin egen økonomi godt. Du må derfor passe på at du får oversikten over din økonomi.

Pass på at du vet hvor pengene går. Start derfor alltid med å kartlegge din økonomi for å bli kvitt gjeld. Her er det viktig at du finner ut hvor pengene går og hvor pengene ikke går. Få også en oversikt over all gjeld. Pass på at du får med huslån, andre lån og ikke minst kredittkort. Skylder du penger til venner og familie må du også få med dette. Da er det viktig at du bruker tiden din fornuftig.

Lag en plan

Når du har oversikten over hvordan du bruker penger og hvor du bruker penger blir neste steg å bruke disse pengene på en smart måte. Det er ikke alltid lett å ta valg. Du må derfor ta valg på en fornuftig måte. Ikke gjør noe mer enn det du må. Ta valgene etter å ha tenkt deg om. Du tenker deg best om når du lager en plan. Lag derfor en plan slik at du får mest mulig ut av det du gjør og ut av de pengene du har.

Få ned lånekostnaden

Det første steget i hvilken som helst plan er først og fremst å redusere dine kostnader på de lånene du vet at du har. Har du lån så må du finne en best mulig måte å kutte kostnadene på disse lånene. Her er den beste tilnærmingen å få til en refinansiering, som betyr at du tar opp ny gjeld og betaler ned gammel gjeld med ny gjeld. Her kan du finne eller få gjeld som er billigere. Har du dyre kreditter kan du få ned gjelden fort med forbrukslån eller andre lån som fungerer for deg.

Betal ned lånene

Når du har lån er det viktig at du faktisk betaler alle dine lån. Har du samlet alle dine lån et sted så må du også la lånet være der. Ikke bruk tid på alt mulig rart. Bruk tiden din på å få det lånet som passer deg. Et lån skal være for deg og det skal være for deg som vil betale pengene tilbake. Bruk hver måned på å betale ned litt mer og til slutt vil du være helt fri for gjeld.